Король Данило у 28-й школі.

Король Данило у 28-й школі

Наша школа наповнюється творами мистецтва. І ось нещодавно, як дарунок школі, була передана копія пам’ятника Королю Данилу в Галичі, автором скульптури якої є Олександр Пилєв.

/Files/images/данило.jpg

А зараз декілька слів про цього скульптора. Народився 1928 року. Після закінчення Київського училища прикладного мистецтва він приїздить до Львова і в 1947 році стає студентом Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, який щойно відкрив свої двері для вступників. Академічна група, у якій навчався О. Пилєв, стала першим, 1953 року, випуском скульпторів у Львівському мистецькому інституті і складалася з багатьох талановитих молодих митців (Мисько, Борисенко, Крвавич та інші), які досягли вершин у мистецтві. Пилєву пощастило під проводом Івана Севери виконувати і захищати дипломну роботу.

"З власного досвіду знаю, - напише пізніше Олександр, - як важливо не втратити після навчального закладу набуті знання. Мені, на щастя, довелось пройти таку апробацію молодого випускника за короткий час. Власне у творчості, у середовищі львівських художників, у постійному спілкуванні зі світом прекрасного мені вдалося започаткувати свій власний шлях професійного скульптора..."

Тривалий час митець натхненно працював над образом видатної постаті вітчизняної історії - князя Данила Галицького. До цього образу він звернувся ще в 1982 році, створивши у гіпсі композицію князя-вершника, яка мала успіх на Львівській обласній виставці. У 1983 році у конкурсі проектів пам'ятника Данилу Галицькому брала участь тематична творча робота Олександра Пилєва, виконана спільно з скульпторам Миськом та архітектором Підлісним. У 1998 за його проектом, який переміг у Всеукраїнському конкурсі, він у співавторстві з скульптором Подольським спорудив пам'ятник князю Данилу у м.Галичі Івано-Франківської області. Пізніше митець зазначить: "Врешті статуя відлита в бронзі і встановлена на гранітному постаменті. Щиро сподіваюсь, що цей пам'ятник дійсно прикрасив центральну площу давнього Галича і слугуватиме справі національного та естетичного виховання наших нащадків".

Аліса Борисова

Кiлькiсть переглядiв: 650

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.